Nejlepší přírodní suroviny pro výrobu kosmetiky a jak je použít

Inspirujte se, které suroviny vám doma nesmí chybět

V dnešní době stále více lidí hledá alternativy k běžně dostupné kosmetice a vrací se k přírodním produktům. Domácí výroba kosmetiky není jen zábavná, ale také zajišťuje, že víte přesně, co si na svou pleť a tělo nanášíte. Níže najdete deset nejlepších přírodních surovin pro výrobu kosmetiky a návody, jak je použít.

  1. Kokosový olej

    Kokosový olej je všestrannou surovinou pro výrobu kosmetiky díky svým hydratačním a antibakteriálním vlastnostem. Obsahuje kyselinu laurovou, která má silné antimikrobiální účinky. Je ideální pro výrobu krémů, balzámů na rty a vlasových masek.

    Použití:

    • Balzám na rty: Smíchejte kokosový olej s včelím voskem a pár kapkami esenciálního oleje, například mátového.
    • Vlasová maska: Naneste teplý kokosový olej na vlasy, nechte působit 30 minut a poté umyjte šamponem. Tento postup pomáhá zvlhčit a posílit vlasy, zabraňuje jejich lámání a podporuje růst.

    Zajímavost: Kokosový olej lze také použít jako jemný odličovač. Efektivně odstraňuje make-up a nečistoty bez dráždění pokožky.

  2. Bambucké máslo

    Bambucké máslo je bohaté na vitamíny A a E, což ho činí skvělým hydratačním prostředkem pro pokožku. Má také protizánětlivé a hojivé vlastnosti, které pomáhají zklidnit podrážděnou pokožku. Používá se v tělových máslech, krémech na ruce a balzámech na rty.

    Použití:

    • Tělové máslo: Smíchejte bambucké máslo s kokosovým olejem a esenciálním olejem dle vašeho výběru. Tento krém nanášejte na suchá místa pokožky pro intenzivní hydrataci.

    Zajímavost: Bambucké máslo se často používá k léčbě ekzémů a jiných kožních problémů díky svým uklidňujícím a hydratačním vlastnostem.

    Pokud vás zajímá více o bambuckém máslem, zde najdete mnoho článků a receptů, protože my jsme na bambucké máslo zaručení specialisté.

    bambucke
  3. Aloe Vera

    Aloe Vera je známá svými léčivými a hydratačními vlastnostmi. Obsahuje vitamíny A, C a E a také minerály jako zinek a vápník. Používá se v pleťových maskách, hydratačních krémech a gelech po opalování.

    Použití:

    • Pleťová maska: Smíchejte gel z Aloe Vera s medem a naneste na pleť na 15 minut. Aloe Vera zklidňuje a hydratuje pokožku, zatímco med poskytuje antibakteriální ochranu.

    Zajímavost: Aloe Vera gel je také vynikající jako prostředek po holení, protože snižuje podráždění a zklidňuje pokožku.

  4. Včelí vosk

    Včelí vosk je skvělý pro výrobu krémů a balzámů díky své schopnosti vytvářet ochrannou bariéru na pokožce, která brání ztrátě vlhkosti. Je bohatý na vitamín A, který podporuje regeneraci buněk.

    Použití:

    • Balzám na rty: Smíchejte včelí vosk s kokosovým olejem a esenciálním olejem dle vašeho výběru pro hydratační a ochranný balzám na rty.
    • Krém na ruce: Rozpusťte včelí vosk a smíchejte ho s mandlovým olejem a několika kapkami esenciálního oleje. Tento krém nanášejte na suché a popraskané ruce pro rychlou úlevu.

    Zajímavost: Včelí vosk má také antioxidační vlastnosti, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a stárnutí pokožky.

    včelí vosk
  5. Jojobový olej

    Jojobový olej je vynikající pro všechny typy pleti díky své podobnosti s přirozenými oleji lidské pokožky. Je bohatý na vitamíny E a B-komplex, které podporují regeneraci pokožky a udržují ji hydratovanou.

    Použití:

    • Hydratační olej: Naneste několik kapek jojobového oleje na obličej jako lehký hydratační prostředek.
    • Olej na vlasy: Vmasírujte jojobový olej do pokožky hlavy a nechte působit přes noc pro hlubokou hydrataci a posílení vlasů.

    Zajímavost: Jojobový olej je také skvělý pro odstraňování make-upu a nečistot z pokožky bez jejího vysušování.

  6. Arganový olej

    Arganový olej je bohatý na vitamín E, esenciální mastné kyseliny a antioxidanty. Má vynikající hydratační a anti-aging vlastnosti, které pomáhají zlepšovat pružnost pokožky a redukovat jemné vrásky.* Používá se v pleťových sérech, krémech a vlasových olejích.

    Použití:

    • Pleťové sérum: Naneste několik kapek arganového oleje na obličej před spaním. Pomáhá hydratovat a regenerovat pokožku během noci.
    • Vlasový olej: Vmasírujte arganový olej do konečků vlasů pro hydrataci a prevenci třepení.

    Zajímavost: Arganový olej je často označován jako „tekuté zlato“ díky svým výjimečným vlastnostem a vzácnosti.

    Arganový olej BIOVyzkoušejte ten náš ☝️

  7. Cupuacu máslo

    Cupuacu máslo je bohaté na antioxidanty a esenciální mastné kyseliny, které pomáhají udržovat pokožku hydratovanou a chránit ji před poškozením volnými radikály. Jeho jemná textura a vůně ho činí ideálním pro výrobu krémů, balzámů a tělových másel.

    Použití:

    • Tělové máslo: Smíchejte cupuacu máslo s arganovým olejem a esenciálním olejem dle vašeho výběru. Tento krém aplikujte po sprše pro dlouhotrvající hydrataci pokožky.
    • Balzám na rty: Přidejte cupuacu máslo do svého oblíbeného balzámu na rty pro intenzivní hydrataci a ochranu.

    Zajímavost: Cupuacu máslo je známé svými regeneračními vlastnostmi a schopností obnovovat elasticitu pleti.

  8. Kaolinový jíl

    Kaolinový jíl je jemný, bílý jíl vhodný pro citlivou pleť. Absorbuje nadbytečný olej a nečistoty, zatímco jemně exfoliuje pokožku. Používá se v maskách, peelingech a čisticích produktech.

    Použití:

    • Pleťová maska: Smíchejte kaolinový jíl s vodou nebo aloe vera gelem na vytvoření pasty. Naneste na obličej a nechte působit 10-15 minut, poté opláchněte vlažnou vodou.
    • Peeling: Smíchejte kaolinový jíl s jemnými peelingovými částicemi a trochou kokosového oleje pro exfoliaci pleti.

    Zajímavost: Kaolinový jíl je ideální pro čištění pleti a absorpci toxických látek, aniž by vysušoval pokožku.

  9. Esenciální oleje

    Esenciální oleje jsou koncentrované extrakty z rostlin, které nabízejí široké spektrum vůní a léčivých účinků. Každý olej má své specifické vlastnosti, které mohou pomoci zklidnit pokožku, zmírnit stres nebo podpořit regeneraci.

    Použití:

    • Aromaterapie: Přidejte pár kapek esenciálního oleje do difuzéru pro vytvoření uklidňující atmosféry.
    • Přídavek do kosmetiky: Přidejte esenciální oleje do svých domácích krémů, olejů nebo pleťových vod podle jejich specifických vlastností.

    Zajímavost: Esenciální oleje jsou silné látky, proto je důležité je správně ředit a aplikovat podle pokynů.

  10. Marocký jíl (Rhassoul)

    Marocký jíl, známý také jako Rhassoul, je minerální jíl bohatý na křemík, hořčík, vápník a další minerály, které jsou pro pokožku prospěšné. Má vlastnosti čištění, detoxikace a absorpce nadbytečného oleje. Používá se v maskách, šamponech a peelingu pro pokožku i vlasy.

    Použití:

    • Čisticí maska: Smíchejte Rhassoul s vodou nebo různými hydroláty na vytvoření pasty. Naneste na obličej a nechte působit 10-15 minut, poté opláchněte.
    • Šampon: Smíchejte Rhassoul s vodou a esenciálními oleji pro přírodní šampon, který čistí vlasy a dodává jim lesk.

    Zajímavost: Marocký jíl je známý svou schopností omlazovat a vyživovat pleť a vlasy díky svému unikátnímu minerálnímu složení.

    marocký jíl

Jak vybrat kvalitní suroviny pro výrobu kosmetiky?

Při výběru surovin pro výrobu kosmetiky je důležité dbát na jejich kvalitu. Ne všechny kokosové oleje jsou stejné a stejně tak i ostatní ingredience se mohou lišit svou kvalitou. Zde jsou tipy, jak poznat kvalitní suroviny:

  • Kokosový olej: Vybírejte panenský nebo extra panenský kokosový olej, který je lisován za studena. Takový olej si zachovává více výživných látek. Vyhněte se rafinovaným olejům, které mohou obsahovat chemikálie.

  • Bambucké máslo: Bambucké máslo by mělo být bez silného zápachu. Můžete zvolit nerafinované či rafinované. Nerafinované máslo si uchovává více vitamínů a minerálů. Více o rozdílech mezi másly naleznete v tomto článku: "Jaké bambucké máslo si vybrat? Jaké bambucké máslo zvolit?"

  • Aloe Vera: Používejte čerstvý gel z listů Aloe Vera nebo kupujte čistý, stabilizovaný gel bez přidaných chemikálií a barviv.

  • Včelí vosk: Preferujte přírodní, neupravený včelí vosk, který si zachovává své přirozené vlastnosti. Tato surovina je dražší, pokud naleznete levnější varianty, tak se pravděpodobně jedná o velmi nízkou kvalitu.

  • Jojobový olej: Hledejte 100% čistý, organický jojobový olej. Vyhněte se olejům s přísadami a konzervanty.

  • Arganový olej: Hledejte 100% čistý, za studena lisovaný arganový olej. Preferujte olej s certifikací BIO nebo ECO.

  • Cupuacu máslo: Preferujte nerafinované cupuacu máslo, které je bohaté na antioxidanty a hydratační látky.

  • Kaolinový jíl: Zvolte přírodní, čistý kaolinový jíl, který není smíchán s dalšími látkami.

  • Esenciální oleje: Používejte čisté, terapeutické esenciální oleje bez syntetických přísad. Hledejte certifikace kvality.

  • Marocký jíl (Rhassoul): Hledejte čistý marocký jíl, ideálně s certifikací ekologického původu.

Buďte kreativní a užívejte si světa domácí kosmetiky!

Více surovin, které lze použít najdete u nás na e-shopu v kategorii: Výroba přírodní kosmetiky