Mast na odřený nos od rýmy. Návod, jak si poradit doma

Rýma je jedním z nejčastějších problémů během zimních měsíců. Neustálé smrkání a tření nosu způsobují podráždění, suchou kůži a bolestivé oděrky. Kromě toho, že vás trápí ucpaný nos, je bolestivá i samotná kůže, kterou neustálé používání kapesníků oslabuje. Naštěstí existují jednoduché a účinné domácí způsoby, jak těmto problémům předejít a urychlit hojení podrážděného nosu.

Co způsobuje odřený nos při rýmě?

Během rýmy je kůže kolem nosu vystavena častému tření a smrkání. To vede k drobným oděrkám, podráždění a někdy až k popraskání kůže. Klasické masti a krémy s chemickými látkami mohou tento stav ještě zhoršit, zatímco přírodní produkty přinášejí jemnou a účinnou péči. Když už se vám rýma zhorší, důležité je pokožku regenerovat, hydratovat a chránit.

Jak si vyrobit domácí mast na odřený nos

Nezbytnost do kabelky, která přijde vhod zvlášť v přechodném období plném nachlazení a odřených nosíků. Balzám pomáhá na všechny druhy oděrek, napomáhá k uvolňování hlenu a dýchání. Bambucké máslo vyživuje, hojí a hydratuje, ricinový olej regeneruje a zvláčňuje, včelí vosk vytváří ochranný film, který zabraňuje ztrátě vody z pokožky a chrání pleť proti nepříznivým vnějším vlivům. Eukalyptový esenciální olej je jeden z nejúčinnějších olejů při všech dýchacích obtížích, napomáhá vykašlávání, uvolňuje ucpaný nos a urychluje rozpouštění hlenu. Máta peprná zmírňuje dýchací problémy a tiší bolest. Výroba tohohle balzámu vám zabere jen pár minutek a získáte vysoce účinného přírodního pomocníka při každém nachlazení a zhoršeném dýchání.

Mast na odřený nos nejen od rýmy

Potřebné ingredience:

Postup:

  1. Zahřejte vodní lázeň a v nerezové misce roztopte včelí vosk a bambucké máslo.
  2. Přidejte tekuté oleje (ricinový olej a macerát) a vitamín E.
  3. Nakonec nakapejte esenciální oleje, promíchejte a směs nalijte do kelímků. Nechte v chladu ztuhnout.
  4. Mast používejte na odřený nos, čelo a spánky. Uleví podrážděné pokožce a uvolní ucpané dýchací cesty.

Babské rady na odřený nos od rýmy

1. Kokosový olej

Kokosový olej je skvělý hydratační prostředek. Stačí ho jemně vmasírovat na suchou a odřenou pokožku kolem nosu. Má antibakteriální vlastnosti, takže pomáhá předcházet infekcím, a navíc rychle zklidní podráždění.

2. Med

Med je přírodní zázrak pro podrážděnou kůži. Stačí nanést tenkou vrstvu medu na odřený nos, nechat působit 10–15 minut a poté jemně opláchnout. Med urychluje hojení a působí protizánětlivě.

3. Olivový olej

Olivový olej je bohatý na vitamín E, který napomáhá regeneraci pokožky. Můžete ho jemně natřít kolem nosu a nechat působit přes noc. Ráno bude kůže jemnější a méně podrážděná.

4. Aloe vera

Aloe vera je známá pro své zklidňující a hojivé účinky. Pokud máte doma rostlinu aloe, můžete si odlomit list a vytlačit gel přímo na podrážděnou pokožku. Aloe pomáhá rychle zmírnit podráždění a regenerovat suchou kůži.

6. Vazelína

Pokud nemáte po ruce nic přírodního, obyčejná lékařská vazelína může také rychle ulevit od suché a podrážděné kůže. Vazelína vytváří ochranný film, který zabrání dalšímu poškození pokožky a pomáhá ji hydratovat.

7. Bambucké máslo

Bambucké máslo je skvělý pomocník při podrážděné a suché pokožce. Má vysoký obsah vitamínů A a E, které pomáhají zklidnit a hydratovat pokožku. Stačí ho jemně vetřít do pokožky kolem nosu, kde vytvoří ochranný film a zároveň podpoří rychlejší hojení oděrek. Jeho regenerační účinky navíc přispívají k obnově pokožky, která je díky smrkání neustále namáhána.

A kde koupit již hotovou mast na odřený nos od rýmy?

No přece u nás a zde! :) Vyzkoušejte mast Frňáček, která obsahuje rýmovník, tea tree, měsíček a mátu.

Jak předejít odřenému nosu?

Aby se vám nos neodřel, je dobré předcházet suché pokožce a podráždění. Zde je několik tipů:

  • Používejte jemné kapesníky: Investujte do kvalitních kapesníků s balzámem, které jsou k pokožce šetrné.
  • Hydratujte pravidelně: Předcházejte suché kůži tím, že ji budete pravidelně mazat bambuckým máslem nebo jiným hydratačním prostředkem.
  • Jemně smrkejte: Snažte se smrkat šetrně, abyste co nejméně podráždili kůži kolem nosu.

Závěr

Odřený nos při rýmě může být velmi nepříjemný, ale s pomocí přírodních ingrediencí, jako je bambucké máslo, můžete pokožce rychle ulevit a podpořit její regeneraci. Ať už se rozhodnete vyrobit domácí mast nebo využít jednoduché babské rady, vaše pokožka bude v dobrých rukou a vy se budete cítit lépe.