Zrnité bambucké máslo a co s ním dělat
Objednali jste si bambucké máslo a poté jste se zhrozili nad jeho konzistencí? Někdy se totiž může stát, že je bambucké máslo zrnité, „krupičkové“. I roztírání těchto krupiček bambuckého másla trvá déle. Ale co s tím? A jak se stane, že je bambucké máslo takto zrnité?
Tyto otázky mě napadly hned, jak jsme dostali první vzorky bambuckého másla, které byly takto zrnité. Ale nebojte se, zrnitost rozhodně neubírá na kvalitě bambuckého másla! Můžete ho i přesto používat. Co způsobuje zrnité bambucké máslo?
Co způsobuje zrnité bambucké máslo?
Tato zrna nebo „krupičky“ jsou části nebo molekuly vašeho másla, které se ochladily rychleji než ostatní. Oddělily se a rychle se ochladily, zatímco zbytek produktu se ochladil na jinou teplotu. Bambucké máslo se skládá z mnoha mastných kyselin: (v závorkách uvidíte průměrné procento této mastné kyseliny v typickém, vysoce kvalitním, nerafinovaném bambuckém másle).
1) Kyselina olejová (43-56%)
2) Kyselina stearová (31% -45%)
3) Kyselina linolová (4% – 8%)
4) Kyselina palmitová (4% -8%)
5) Kyselina laurová, kyselina linolenová, kyselina arachidová (asi 1% nebo jen stopově).
Každá z těchto mastných kyselin se taví a tuhne při jiné teplotě, což se nazývá bod tání. I když od výrobců zjistíte, jaká je celková teplota tání másla (například teplota tání pro bambucké máslo je 31 až 37°C zatímco teplota tání pro kakaové máslo je 34 až 38,3°C), pravdou je, že všechny mastné kyseliny, které vaše bambucké máslo tvoří se taví a tuhnou svým vlastním tempem.
Jak zbavit bambucké máslo této zrnitosti?
Abyste zabránili zrnitosti tělového másla, balzámu nebo jiných domácích kosmetických produktů, je třeba máslo rozpustit (lze ho například přidat i do receptury domácího balzámu na rty), poté nádobu vložit do ledničky, mrazáku nebo do ledové lázně, aby rychle ztuhla. Pokud budete šlehat bambucké máslo, můžete nádobu vyjmout z chladničky, mrazničky nebo ledové lázně, když je bambucké máslo ztuhlé, ale ne zcela pevné. Tímto způsobem je snadné ho vyšlehat a bude hladké a bez zrn. Pokud ho nebudete šlehat, protože je to balzám na rty, mast nebo dokonce nešlehané tělové máslo, můžete ho nechat v lednici, dokud nebude zcela tuhé, vyjmout z ledničky a použít.
A co dělat poté, co máme krásné bambucké máslo bez zrn?
Co uděláte, jakmile bude hotovo? Jakmile vaše bambucké máslo nebo šlehané tělové máslo ztuhne, jednoduše je vyjměte a uložte na chladném místě. Ujistěte se, že je chráníte před teplem a vlhkostí, a pokud teplota překročí 27°C, je bezpečnější uchovávat másla a výrobky z něj v lednici.
Jsme rádi, že jsme vám poradili, jak zrnitá bambucká másla dát zase do „pořádku“.