Recept: Domácí datlová zmrzlina
Chcete si osvěžit letní měsíce plné horkých dnů? Připravte si zmrzlinu z pohodlí domova. Výroba není složitá a můžete si ji udělat dle vlastní chuti a ingrediencí, které víte, že jsou kvalitní.
Ingredience pro výrobu domácí datlové zmrzliny:
- 150 ml mléka
- 100 ml plnotučné smetany
- 2 žloutky
- 50 gramů datlové pasty
- 1 lžíce čekankového sirupu či jiného sladidla
- 2 - 3 lžičky hořkého kakaa
- Lískové či vlašské ořechy
Postup receptu:
- Nejprve si nakrájejte datlovou pastu na malé kostičky, poté spolu s mlékem dejte do hrnce a na mírném ohni míchejte, dokud se datlová pasta úplně nerozpustí. Klidně můžete použít i mixér. Když datlovou pastu máte rozpuštěnou, přidejte polovinu smetany a dále zahřívejte.
- Mezitím si do mísy dejte žloutky se sirupem a s kakaem a pořádně promíchejte.
- Tuto směs vlijte do hrnce s mlékem, smetanou a datlovou pastou a míchejte. Až začne směs houstnout, vlijte zbytek smetany a nasekané ořechy. Nechejte vychladnout a dejte do mrazáku.
Před podáváním ji nechte lehce povolit. :-)
Doporučení:
Při výrobě domácí zmrzliny se mohou tvořit zmrzlé krystalky vody. Když zmrzlina začne tuhnout, je důležité ji promíchávat. Každou půl hodinku je ideální zmrzlinu vytáhnout z mrazáku, promíchat či promixovat a zase ji vrátit zpět. Tím krystalky vody budou menší a vy budete mít krémovější zmrzlinu, která se vám bude krásně rozplývat v ústech.
Tipy na další recepty z datlové pasty: Sladká pomazánka z datlové pasty, Placičky z ovesných vloček a datlové pasty a můj oblíbený Muffin s datlovou pastou, malinami a ořechy.