Tipy na cukroví z datlové pasty
Datle jsou skvělé na energii a jsou plné vitamínů, minerálů a vlákniny. Neobsahují přidaný cukr, konzervanty ani barviva. My je připravili v efektivní a výhodné podobě – jako pastu. Datlová pasta je skvělý pomocník (nejen) v kuchyni. Měla by obsahovat 100% datle – ta naše rozhodně obsahuje! Pokud máte možnost, sáhněte raději po BIO datlové pastě. V současné době zde není zas až tak veliký cenový rozdíl jako kdysi a kvalita za to rozhodně stojí. Většinou jí koupíte v balení 1kg nebo 1,5 kg, a proto je rozhodně výhodnější koupit datlovou pastu než datle, které jsou několikanásobně dražší. A protože se blíží Vánoce, musela jsem pro vás napsat tento článek. Protože cukroví z datlovky je vynikající, časově nenáročné a bude vás bavit!
Naše BIO datlová pasta
- 100% nesířené BIO datle bez přidaného cukru a aditiv
- bez lepku
- přírodní sladidlo
- vhodná na vánoční cukroví a pečení, do jogurtu, kaše nebo müsli, na výrobu RAW tyčinek, jako rychlá svačinka nebo na výrobu sladké pomazánky.
TIPY NA CUKROVÍ Z DATLOVÉ PASTY
Před zpracováním je nejlepší datlovou pastu nahřát, aby se vám s ní lépe manipulovalo. Práce s ní je velmi jednoduchá a věřím, že vám vánoční pečení cukroví velmi usnadní. Cukroví skladujte v chladu, temnu a nejlépe v uzavřené nádobě.
Nepečené RAW kuličky
Tento recept je velmi jednoduchý a já ho (nejen) na Vánoce dělám každý rok. Musím říct, že nejlepší je kombinace kakaa a datlové pasty – ten kontrast sladkosti a hořkosti je prostě úžasný!
Ingredience:
- Datlová pasta
- Kakao
- Oříšky – pistácie, vlašské ořechy, pekany, mandle,..
- Kokos
- Mák
- …co vás napadne
Postup:
Z datlové pasty rukou vytvarujte kuličky, které obalte v kakau, oříškách nebo v kokosu. Já většinou dělám tři druhy – jedny kuličky v kakau, druhé oříškách a třetí v kokosu. Do pár minut je hotovo.
Menší obměna na tento recept: rozdrťte část ořísků, které s datlovou pastou spojte a dále obalte.
Datlové cukroví s ovesnými vločkami
Toto cukroví jsem zkoušela před několika lety a jedná se spíše o dietnější variantu. Pokud se tyto Vánoce těšíte na hromady cukru a čokolády – raději zvolte jiný recept. Mně tedy moc chutnal – miluji datle i ovesné vločky.
Ingredince:
- 250 g datlové pasty
- 125 g másla
- 200 g ovesných vloček
- 2 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/4 kypřícího prášku
Postup:
Máslo rozpusťte v rendlíku nebo v mikrovlnné troubě. Rozpuštěné máslo vmíchejte do ovesných vloček a vzniklou směs nechte ztuhnout. V další míse smíchejte vejce s vanilkovým a třtinovým cukrem, kypřícím práškem a datlovou pastou. Vmíchejte ovesné vločky a pomocí lžičky tvořte malé hrudky. Ty dávejte na plech, vyložený pečícím papírem a pečte je, dozlatova, asi 10 minut.
TIP: do těsta můžete přidat i rozinky.
Kuličky s arašídovým máslem
Tento recept je trochu jiná variace na první recept – raw nepečené kuličky.
Ingredience:
1 šálek datlové pasty
1 lžíce kakaa
1 lžíce kokosového oleje
2 lžíce arašídového másla
3/4 šálku oříšků – vlašské, pekanové, mandle či jiné
1 lžička skořice
Na obalení: kakao, kokos, semínka, mák nebo oříšky
Postup:
V mixéru nejprve rozmixujeme ořechy a až poté přidáme zbytek ingrediencí. Mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne kompaktní hmota, ze které vytvoříme v dlaních libovolně velké kuličky. Pokud nechcete nebo nemůžete používat mixér. Oříšky rozdrťte v hmoždíři, datlovou pastu rozehřejte a smíchejte se zbytkem ingrediencí. Hotové kuličky poté ozdobíme dle vlastní preference.
Datlové cukroví s polevou a rumem
Ingredience:
- 250 g datlové pasty
- 200 g mletých vlašských (či jiných) ořechů
- 100 g třtinového cukru
- 150 g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 100 g hořké čokolády
- 190 g zakysané smetany
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce horké vody
- 1 lžíce rozpustné kávy
Postup:
Ořechy nasekejte nebo rozmixujte nadrobno. Ořechy a datlovou pastu dejte do mísy, přidejte polovinu třtinového cukru a promíchejte. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, přidejte do ní jeden žloutek a zakysanou smetanu. Vše důkladně promíchejte. V míse vyšlehejte jeden bílek se špetkou soli. Šlehejte tak dlouho, dokud se nevytvoří pěna. Přidejte zbytek třtinového cukru a šlehejte, dokud směs neztuhne. Do již připravené datlové směsi vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a vyšlehaný sníh. Těsto nalijte na plech, vyložený pečícím papírem a rozetřete do tenké vrstvy. Dejte péct do trouby, rozehřáté na 160 °C, přibližně na 30 minut. Upečený korpus nechte na chviličku vychladnout a poté jej nakrájejte na malé pravidelné tvary, například trojúhelníčky. Použít můžete i klasická vánoční vykrajovátka. Na závěr připravte polevu. V míse smíchejte kávu s horkou vodou. Jakmile se káva rozpustí, přidejte rum a moučkový cukr. Polevu míchejte tak dlouho, dokud se všechny ingredience perfektně nespojí. Hotovou polevou potírejte připravené cukroví, nebo jej z poloviny namáčejte. Nechte ztuhnout.
Datlové perníčky
Ingredience:
230 g celozrnné špaldové mouky
125 g datlové pasty
50 g mletých mandlí
60 g másla
2 vejce
2 lžičky perníkového koření
2 lžičky kakaa
3/4 lžičky prášku do pečiva
Na obalení perníčků:
40 g kokosového cukru
4 lžíce datlového sirupu
4 lžíce vody
1 badyán
1 celá skořice
3 hřebíčky
Postup:
Datlovou pastu zalijte 80 ml horké vody a nechte 10 minut nabobtnat. Rozmixujte v mixéru na pyré. Datlové pyré a máslo dejte do misky a rozehřejte ve vodní lázni (nebo na velmi mírném plameni). Nechte chvíli vychladnout. Poté dejte do misky mouku. Přidejte perníkové koření, kakao, mandle, prášek do pečiva a promíchejte. Přidejte vejce a zapracujte do mouky. Zalijte rozpuštěným máslem s datlovou pastou a důkladně promíchejte. Zakryjte fólií nebo utěrkou a dejte alespoň na 45 minut do lednice. Troubu rozehřejte na 170 °C. Do rendlíku dejte 4 lžíce datlového sirupu a 4 lžíce vody. Přidejte celé koření, přiveďte k varu a spolu s kořením svařte zpět na sirup. Koření vyjměte a nechte vychladnout. Těsto v lednici mezitím ztuhne a přestane lepit. Přendejte ho na pomoučený vál a krátce prohnětejte. S pomocí válečku rozválejte na plát asi půl centimetru silný. Pohlídejte si, ať se vám rozválený plát nepřilepí na vál (vykrojené tvary by se pak špatně přenášely na plech). S pomocí vykrajovátek vykrojte jednotlivé perníčky, které opatrně přeneste na plech. Dejte do rozehřáté trouby a pečte 8 minut. Větší perníčky pečte klidně 10 minut. Upečené perníčky přetřete tenkou vrstvou kořeněného sirupu. Nechte chvíli vsáknout a poté posypte trochou kokosového cukru na ozdobu.
Další využití datlové pasty
- Na podporu spánku – dejte si datlovou pastu s mlékem,
- jako nápoj – kousek datlové pasty dejte vařit do půl litru mléka, můžete přidat i lžičku medu,
- na výrobu datlového sirupu – stačí rozmixovat s vodou,
- skvělá jen tak samotná jako svačina nebo na zobání,
- do jogurtu ke svačině nebo snídani,
- do ovesné kaše.