Jak skladovat bambucké máslo - můžeme ho uchovávat i v lednici?
Jak správně skladovat bambucké máslo? To vám v tomto článku objasníme – skladování totiž může zásadně ovlivnit trvanlivost, tedy dobu po jakou můžete „africké zlato“ nezávadně používat. Bambucké máslo (neboli karité) lze skladovat několika způsoby: v plastovém uzavíratelném sáčku, v plastové krabičce nebo ve sklenici. Hlavní je zabránit přístupu ke vzduchu.
Jak je skladováno naše bambucké máslo?
Naše bambucké máslo je například skladováno v uzavíratelných plastových nádobách a poté rozděleno do menších sklenic nebo zavakuováno v případě větších balení. Bambucké máslo skladujeme vždy v chladu a temmu.
Kde doma uchovávat bambucké máslo?
Bambucké máslo by však v každém případě mělo být skladováno mimo dosah slunečního záření a v chladu. Nenechávejte ho u okna, blízko sporáku či topení. Většina lidí však karité skladuje na nočním stolku, v koupelně u umyvadla a je nutné si uvědomit, že i toto ovlivňuje, jak dlouho vám vydrží. Bambucké máslo je přírodního původu, a proto velmi reaguje na okolí. Nejhorší je skladovat ho v koupelně, za oknem, u topení - výkyvy teplot a sluneční paprsky jeho trvanlivost (a i jeho úžasné účinky) zásadně zkrátí. A kde ho tedy skladovat?
- V lednici
- Ve spíži
- V pokojové teplotě, ale skryté před slunečními paprsky
- V mrazáku
A pokud chcete mít bambucké máslo neustále po ruce a nechce se vám pro něj běhat do lednice a zpět, není nic jednoduššího, než si větší množství bambuckého másla rozdělit. Menší část si dejte do skleničky, kterou budete mít neustále po ruce a zbytek uschovejte do lednice nebo spíže.
Při jaké teplotě naše karité roztaje?
Bambucké máslo začíná měknout při teplotě 36 stupňů a pokud se teplota ještě zvýší, může zcela roztát. Pokud venkovní teplota dosahuje 36 stupňů, je lepší bambucké máslo skladovat v lednici, kde se tání zcela zabrání. Upozorňuji ale, že se tímto může trochu pozměnit struktura – bude tvrdší a bude se vám hůře roztírat.
Pokud jste nechali bambucké máslo v autě a přinesli si ho domů, kde zase ztuhlo (a nebo jinak podstoupilo velké výkyvy teplot), možná jste si všimli, že je "zrnité".
Z toho si ovšem nic nedělejte. Zrnka rozhodně nesnižují kvalitu vaší kosmetiky. Když se na to podíváme z té pozitivní stránky – získáme tím přírodní peeling! :)
Máslo můžete používat v tuhé i „tekutější“ podobě. Důležité jsou obsažené přírodní látky, které naší pokožce dělají dobře tak i tak. Nesmíme zapomenout na to, odkud karité pochází – z horké Afriky! Takže teplo v našich podmínkách ho nijak neznehodnotí. Je spíše na nás, v jaké formě je nám příjemnější ho nanášet.
Za správných podmínek skladování vydrží bambucké máslo až 24 měsíců od jeho výroby (a někdy i déle). Vyhněte se vystavení přímému slunečnímu záření a můžete se spolehnout na dlouhou dobu použitelnosti. Doufám, že vám je z dnešního článku jasné, jak vaše bambucké máslo správně skladovat. :)
Chcete vyzkoušet naše bambucké máslo?